17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Kňour
Kňour
vloženo: 8.10.2018 14:19
autor: Michal Klouda

úlovky (svět)

Antilopa
Antilopa
vloženo: 20.4.2020 20:20
autor: Zdenek Mares

trofeje

Další moje práce....
Další moje práce....
vloženo: 15.2.2013 15:46
autor: Terka Apeltová

zvěř v přírodě

Liška v oboře
Liška v oboře
vloženo: 2.6.2020 08:32
autor: Děda z lesa

zbraně

 Stephen Grants Patent...Na žádost Jana Franka...1
Stephen Grants Patent...Na žádost Jana Franka...1
vloženo: 9.5.2013 21:27
autor: František Mlčoch

fotopast

Rys u strženého srnčete.
Rys u strženého srnčete.
vloženo: 30.1.2019 22:44
autor: Lubomír Černý

myslivecké umění

akát 41 x 29 cm
akát 41 x 29 cm
vloženo: 18.1.2017 15:30
autor: Michaela Píchová
Statistika
  • 243637 fotek (8 dnes)
  • 8550 videí (0 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9797 inzerátů (1 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760966 komentářů fotek (12 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362774 hlasování fotek (51 dnes)
  • 57302 hlasování videí (0 dnes)
  • 39911 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 9 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Konipas horský

Motacilla cinerea je malý pěvec z čeledi konipasovitých (Motacillidae)
Populace z jižních oblastí bývají stálé, ty severní táhnou na jih až do východní Afriky a jihovýchodní Asie. Konipas horský dosahuje délky těla kolem 17–20 cm. Opeření je zespodu smetanově bílé až sytě žluté, horní část těla je černošedá s občasnou žlutozelenou na křídlech. Ve svatebním šatu lze samce rozlišit podle černého hrdla, které bývá u samice bílé s příměsí šedočerné. Konipas horský má nejdelší ocas a nejkratší nohy ze všech konipasů.

Stanoviště konipasa horského jsou vázána na říční toky vyšších poloh, nezřídka však sestupuje i do nížin. Hnízdí nejčastěji přímo nad vodním tokem, případně v jeho bezprostřední blízkosti. Snůšku tvoří kolem 4–6 vajec, inkubují obě pohlaví po dobu 11–14 dní. K výletu z hnízda dochází ve věku kolem dvou týdnů. Živí se hlavně vodním hmyzem, nepohrdne ani dalšími bezobratlými a občas sežere i pulce nebo rybí potěr. Konipas horský je málo dotčený druh s početnou populací. V Evropě byly zaznamenány krátkodobé populační výkyvy následkem tuhých zim.
V ČR byl vyhlášen ptákem roku 2025.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 11.5.2026 12:49
zobrazeno: 1608x
hodnocení: 5 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.