17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Říje 2017
Říje 2017
vloženo: 13.2.2018 13:25
autor: Petr Selinger

úlovky (svět)

Dnes ráno " LOVU ZDAR "
Dnes ráno " LOVU ZDAR "
vloženo: 26.4.2019 06:11
autor: Michal / admin /

trofeje

Trofej jelena
Trofej jelena
vloženo: 1.4.2016 11:56
autor: Radek

zvěř v přírodě

Černá
Černá
vloženo: 11.11.2019 08:52
autor: Děda z lesa

zbraně

Kompletní repase "zetky",moje práce.
Kompletní repase "zetky",moje práce.
vloženo: 29.3.2020 15:06
autor: Stanislav Satoria

fotopast

Na újedi 1
Na újedi 1
vloženo: 26.10.2017 19:09
autor: Jiří Netík

myslivecké umění

velikonoce
velikonoce
vloženo: 17.4.2012 07:41
autor: Svatoslav Ščudla
Statistika
  • 243715 fotek (12 dnes)
  • 8557 videí (2 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9797 inzerátů (2 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761031 komentářů fotek (4 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363230 hlasování fotek (51 dnes)
  • 57305 hlasování videí (0 dnes)
  • 39919 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 13 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Martináč bukový

Aglia tau - je noční motýl z čeledi martináčovitých, kam patří i největší evropský motýl, martináč hrušňový. Latinské druhové jméno tau přiřadil martináči bukovému přírodovědec Carl Linné. Inspirovala jej přitom bílá skvrna ve tvaru řeckého písmene tau (T) na křídlech motýla. Vyskytuje se ve starých listnatých, zejména bukových lesích, a to i v horských oblastech. Okrově zbarvená tykadla jsou nejjistějším rozlišovacím znakem mezi pohlavími – u samců jsou výrazně více hřebenitá než u samic. Dospělci se vyskytují v jediné generaci, která létá někdy už od března, zpravidla však až od dubna do května. V horských oblastech je celý interval posunut a aktivita ustává až v červenci. Motýli poletují v lesích a na jejich okrajích. Podobně jako u příbuzného martináče habrového jsou aktivnějším pohlavím samci, kteří létají i ve dne, aby vyhledali samičky. Ty přes den posedávají v podrostu a nelétají. V noci jsou aktivní obě pohlaví, často přilétají k umělým zdrojům světla. Tak jako ostatní martináčovití, ani martináč bukový nemá vyvinuté funkční potravní ústrojí. Po spáření kladou samičky vajíčka na různé listnaté dřeviny a následně hynou.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 30.8.2025 07:48
zobrazeno: 2542x
hodnocení: 3 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.