17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Tři jednou ranou
Tři jednou ranou
vloženo: 6.3.2016 11:52
autor: Milda Hájek

úlovky (svět)

Osmerák
Osmerák
vloženo: 21.2.2012 05:54
autor: Josef Vršan

trofeje

Srnec
Srnec
vloženo: 22.10.2020 14:33
autor: Frantisek Jenik

zvěř v přírodě

Malá potvůrka
Malá potvůrka
vloženo: 2.5.2020 08:36
autor: Děda z lesa

zbraně

Vzpomínka na dědu
Vzpomínka na dědu
vloženo: 8.1.2012 13:44
autor: Ivo Kolář

fotopast

...
...
vloženo: 30.5.2014 13:12
autor: Bohumil Koláček

myslivecké umění

velikonoce
velikonoce
vloženo: 17.4.2012 07:41
autor: Svatoslav Ščudla
Statistika
  • 243636 fotek (7 dnes)
  • 8550 videí (0 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9797 inzerátů (1 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760963 komentářů fotek (9 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362771 hlasování fotek (48 dnes)
  • 57302 hlasování videí (0 dnes)
  • 39911 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 6 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Konipas horský

Motacilla cinerea je malý pěvec z čeledi konipasovitých (Motacillidae)
Populace z jižních oblastí bývají stálé, ty severní táhnou na jih až do východní Afriky a jihovýchodní Asie. Konipas horský dosahuje délky těla kolem 17–20 cm. Opeření je zespodu smetanově bílé až sytě žluté, horní část těla je černošedá s občasnou žlutozelenou na křídlech. Ve svatebním šatu lze samce rozlišit podle černého hrdla, které bývá u samice bílé s příměsí šedočerné. Konipas horský má nejdelší ocas a nejkratší nohy ze všech konipasů.

Stanoviště konipasa horského jsou vázána na říční toky vyšších poloh, nezřídka však sestupuje i do nížin. Hnízdí nejčastěji přímo nad vodním tokem, případně v jeho bezprostřední blízkosti. Snůšku tvoří kolem 4–6 vajec, inkubují obě pohlaví po dobu 11–14 dní. K výletu z hnízda dochází ve věku kolem dvou týdnů. Živí se hlavně vodním hmyzem, nepohrdne ani dalšími bezobratlými a občas sežere i pulce nebo rybí potěr. Konipas horský je málo dotčený druh s početnou populací. V Evropě byly zaznamenány krátkodobé populační výkyvy následkem tuhých zim.
V ČR byl vyhlášen ptákem roku 2025.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 11.5.2026 12:49
zobrazeno: 1603x
hodnocení: 5 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.