17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Jelen rarita
Jelen rarita
vloženo: 16.1.2012 14:15
autor: Bronislav Máčalík

úlovky (svět)

Finsko září 2012
Finsko září 2012
vloženo: 24.1.2013 10:32
autor: Marek Škráček

trofeje

Neoddělitelné
Neoddělitelné
vloženo: 15.3.2018 08:51
autor: Děda z lesa

zvěř v přírodě

Bachyně
Bachyně
vloženo: 26.4.2016 19:18
autor: Martin Žatka

zbraně

MAJÍ SVÉ KOUZLO.
MAJÍ SVÉ KOUZLO.
vloženo: 31.7.2014 04:09
autor: Jaroslav Vlosovský

fotopast

Opatrná
Opatrná
vloženo: 5.6.2016 15:04
autor: Kamil Špaček

myslivecké umění

najnovšia práca
najnovšia práca
vloženo: 16.1.2016 18:04
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243641 fotek (4 dnes)
  • 8551 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9798 inzerátů (1 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760977 komentářů fotek (6 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362811 hlasování fotek (15 dnes)
  • 57302 hlasování videí (0 dnes)
  • 39912 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 15 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Konipas horský

Motacilla cinerea je malý pěvec z čeledi konipasovitých (Motacillidae)
Populace z jižních oblastí bývají stálé, ty severní táhnou na jih až do východní Afriky a jihovýchodní Asie. Konipas horský dosahuje délky těla kolem 17–20 cm. Opeření je zespodu smetanově bílé až sytě žluté, horní část těla je černošedá s občasnou žlutozelenou na křídlech. Ve svatebním šatu lze samce rozlišit podle černého hrdla, které bývá u samice bílé s příměsí šedočerné. Konipas horský má nejdelší ocas a nejkratší nohy ze všech konipasů.

Stanoviště konipasa horského jsou vázána na říční toky vyšších poloh, nezřídka však sestupuje i do nížin. Hnízdí nejčastěji přímo nad vodním tokem, případně v jeho bezprostřední blízkosti. Snůšku tvoří kolem 4–6 vajec, inkubují obě pohlaví po dobu 11–14 dní. K výletu z hnízda dochází ve věku kolem dvou týdnů. Živí se hlavně vodním hmyzem, nepohrdne ani dalšími bezobratlými a občas sežere i pulce nebo rybí potěr. Konipas horský je málo dotčený druh s početnou populací. V Evropě byly zaznamenány krátkodobé populační výkyvy následkem tuhých zim.
V ČR byl vyhlášen ptákem roku 2025.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 11.5.2026 12:49
zobrazeno: 1715x
hodnocení: 5 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.