17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

životní srnec
životní srnec
vloženo: 7.6.2013 22:03
autor: Milan Bandik

úlovky (svět)

Francie 2017
Francie 2017
vloženo: 6.8.2017 19:14
autor: chasse

trofeje

PÉŤŮV RARIŤÁK.
PÉŤŮV RARIŤÁK.
vloženo: 2.10.2015 04:11
autor: Jaroslav Vlosovský

zvěř v přírodě

Černá
Černá
vloženo: 11.11.2019 08:52
autor: Děda z lesa

zbraně

Pro radost
Pro radost
vloženo: 20.1.2019 12:28
autor: jan koštoval

fotopast

srneček
srneček
vloženo: 8.6.2013 08:15
autor: micinka

myslivecké umění

v tráve...
v tráve...
vloženo: 1.7.2016 13:10
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243694 fotek (14 dnes)
  • 8554 videí (2 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9799 inzerátů (3 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761025 komentářů fotek (4 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363077 hlasování fotek (34 dnes)
  • 57305 hlasování videí (1 dnes)
  • 39917 registrovaných uživatelů
    2 dnes nových, 5 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Martináč bukový

Aglia tau - je noční motýl z čeledi martináčovitých, kam patří i největší evropský motýl, martináč hrušňový. Latinské druhové jméno tau přiřadil martináči bukovému přírodovědec Carl Linné. Inspirovala jej přitom bílá skvrna ve tvaru řeckého písmene tau (T) na křídlech motýla. Vyskytuje se ve starých listnatých, zejména bukových lesích, a to i v horských oblastech. Okrově zbarvená tykadla jsou nejjistějším rozlišovacím znakem mezi pohlavími – u samců jsou výrazně více hřebenitá než u samic. Dospělci se vyskytují v jediné generaci, která létá někdy už od března, zpravidla však až od dubna do května. V horských oblastech je celý interval posunut a aktivita ustává až v červenci. Motýli poletují v lesích a na jejich okrajích. Podobně jako u příbuzného martináče habrového jsou aktivnějším pohlavím samci, kteří létají i ve dne, aby vyhledali samičky. Ty přes den posedávají v podrostu a nelétají. V noci jsou aktivní obě pohlaví, často přilétají k umělým zdrojům světla. Tak jako ostatní martináčovití, ani martináč bukový nemá vyvinuté funkční potravní ústrojí. Po spáření kladou samičky vajíčka na různé listnaté dřeviny a následně hynou.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 30.8.2025 07:48
zobrazeno: 2529x
hodnocení: 3 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.