16 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

rarita
rarita
vloženo: 10.8.2020 15:19
autor: františek bajaja

úlovky (svět)

Estonsko
Estonsko
vloženo: 1.11.2017 07:32
autor: Václav Hlaváček

trofeje

Raritka
Raritka
vloženo: 29.5.2012 17:42
autor: Miroslav Horák

zvěř v přírodě

u kořisti 3
u kořisti 3
vloženo: 30.3.2013 11:06
autor: Marek Drha

zbraně

Hirsch III.
Hirsch III.
vloženo: 19.4.2015 10:27
autor: Karel Obrtál

fotopast

Lovec a kořist
Lovec a kořist
vloženo: 5.6.2015 15:41
autor: Jindřich Ruml

myslivecké umění

na dreve
na dreve
vloženo: 19.5.2019 13:46
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 240902 fotek (0 dnes)
  • 8339 videí (0 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9640 inzerátů (0 dnes)
  • 284 diskuzí (0 dnes)
  • 758365 komentářů fotek (0 dnes)
  • 12976 komentářů videí (0 dnes)
  • 3355049 hlasování fotek (0 dnes)
  • 57109 hlasování videí (0 dnes)
  • 39175 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 0 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Soutocká oskeruše, aneb Strom milénia 1

Když jsem vlastnil pozemky na Starém Poddvorově v trati Krásná Hora, soused měl velkou oskorušu (tak se ji říká u nás). S jeho svolením jsem si hrst nasbíral. Po uhniličení (zhnědnutí) jsem v ústech obsah plodu rozmělnil a citlivým jazýčkem vyluštil semínka a zbytek spolkl. Ta jsem nasel. Můj děda říkával, že oskoruša sa sadí tak, že ji spolknete (v zažívacím traktu proběhne stratifikace) a do vyhrábnuté jamky uděláte velkou potřebu a výsledek přihrnete hlínou.
vložil: Jiří Netík
vloženo: 24.5.2020 08:41
zobrazeno: 1149x
hodnocení: 20 hlasů



Komentáře:

25.5.2020 06:29 vložil Jaroslav Vlosovský
1***
25.5.2020 01:24 vložil Jiří Wenzl
Děda věděl jak na to, ale snad tě upozornil, že tou konzumací plodů se to nesmí přehánět, neb z velkého množství může být průjem. Pak se jinak bohulibá akce s výsevem semen může rázem změnit v drama, kdy takto postižený jedinec není schopen určit čas ani místo výsevu. U nás na Kyjovsku říkáme "oškoruša". Ještě do šedesátých let min.st. byla u nás běžná tam, kdy byly vinohrady. Pak postupně mizela a upadala v zapomění. Měl jsem je dobře zmapované - chutnaly mi uhniličené na zemi. Musel jsem vybírat ty dobré mezi už plesnivými. Nikoho tehdy nezajímaly - babička mi říkala, že se z nich kdysi po usušení dělalo posýpaní na ovocné knedlíky. Oškoruše získaly popularitu až v souvislosti s popularitou oškorušovice. Před lety problěhlo lesnické mapování oškoruší v souvislosti s rehabilitací pěstování dlouhá léta opomíjených listnáčů, např. také jeřábu břeku. Takto byl zjištěn výskyt oškoruší v porostech na Pálavě a v Milovickém lese - uvažuje se o tom, že se zde jedná o její přirozený výskyt. Oběma jeřábům - břeku i oškoruši totiž vyhovuje dostatek vápna ve zdejší půdě i zdejší teplé klima (lesnickou typologií řečeno jde o oblast šípákovách doubrav).
24.5.2020 23:27 vložil Jiří Stránský
Zkrátka :chutná to, vy... to a pak roste to :-) 1 ***
24.5.2020 21:10 vložil Pavel Zeman
1***
24.5.2020 18:54 vložil Jiří Zábran
1****
24.5.2020 15:41 vložil Vlasta Szo"keová
1***
24.5.2020 10:44 vložil Lubomír Prokeš
1****
24.5.2020 09:42 vložil Josef Balat
1***
24.5.2020 09:42 vložil Karel Daněk
1***
24.5.2020 09:24 vložil Jindřiška Padalíková
1***

Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.