17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Cíl chovu III. - Ze života jednoho srnce
Cíl chovu III. - Ze života jednoho srnce
vloženo: 12.8.2015 15:58
autor: Jiří Novák KL

úlovky (svět)

Po roce v Rakouských alpách
Po roce v Rakouských alpách
vloženo: 23.10.2020 19:35
autor: Václav Bartoněk

trofeje

najlepší tejto sezony na preparáciu
najlepší tejto sezony na preparáciu
vloženo: 1.2.2014 12:43
autor: Roman Dudek

zvěř v přírodě

Krovinorez
Krovinorez
vloženo: 6.5.2017 10:45
autor: Rastislav Rejko

zbraně

PÁR MÝCH NOŽŮ...
PÁR MÝCH NOŽŮ...
vloženo: 13.11.2017 05:42
autor: Jaroslav Vlosovský

fotopast

....
....
vloženo: 19.7.2016 23:14
autor: Jindřich Mach

myslivecké umění

Plastické obrazy se mně moc líbí
Plastické obrazy se mně moc líbí
vloženo: 30.3.2020 20:40
autor: Jiří Netík
Statistika
  • 244478 fotek (3 dnes)
  • 8614 videí (0 dnes)
  • 332 odkazů (0 dnes)
  • 9914 inzerátů (1 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761751 komentářů fotek (11 dnes)
  • 12957 komentářů videí (0 dnes)
  • 3366967 hlasování fotek (22 dnes)
  • 57253 hlasování videí (0 dnes)
  • 40134 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 11 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Výr velký

Bubo bubo je velký druh sovy z čeledi puštíkovitých (Strigidae). Je největší evropskou sovou.

Délka těla: 59–73 cm
Rozpětí křídel: 138–170 cm
Hmotnost samce: 2000–2700 g
Hmotnost samice: 2500–3260 g

Výr velký je velký mohutný pták a jedna z největších sov. Je například větší než káně lesní, ale zřetelně menší než orel skalní (oba z čeledi jestřábovití řádu dravci). Samice je těžší než samec a má větší rozpětí křídel.
Silueta sedícího výra velkého je jen těžko zaměnitelná, na hlavě má totiž z peříček výrazné pohyblivé chvostky připomínající ouška (proto se mu říká „ušatá sova“). Společně s velikostí jde o poměrně jednoznačný určovací znak. Zbarvení je značně proměnlivé, obecně svrchu žluto-hnědé (oranžovo-hnědé, rezavo-hnědé) s tmavohnědými skvrnami; na břiše světlejší odstín téhož s výrazným podélným tmavým skvrněním a jemným příčným mramorováním. V oblasti krku a okolo zobáku je peří světlejší až bílé. Duhovka je ohnivě oranžová. Nohy a prsty jsou porostlé jemnými, zpravidla žlutohnědými až rezavými pírky. Mláďata jsou porostlá zprvu jemným žlutobílým prachovým peřím, po opeření mají matnější zbarvení a kresby než dospělí ptáci.

Žije tam, kde má vhodné podmínky k hnízdění a k lovu. S oblibou osidluje strmé skalní stěny v blízkosti lesů, vyhledává oblasti s balvany a vzrostlými stromy, přednostně s jehličnany, často na skalnatých ostrovech. Hnízdo bývá na nepřístupné skalní římse, méně často na zemi u skály, pod vývratem, mezi balvany, výjimečně v opuštěném dravčím hnízdě, ve stodole, v opuštěné stavbě atp.

Živí se hlavně malými a středně velkými savci a ptáky, zřídka požírá také obojživelníky, plazy, ryby a větší hmyz – například saranče a kobylky nebo brouky, zejména chrousty. Ze savců v potravě převažují druhy o hmotnosti do 2 kg, jako jsou hlodavci, ježci, králíci a zajíci, dokáže však udolat lišku, sele divočáka nebo srnče. V blízkosti lidských sídlišť loví výr zejména potkany, ježky, ale také domácí zvířata, jako jsou kočky (často toulavé nebo zdivočelé), domácí drůbež, výjimečně také jehňata do hmotnosti 10 kg nebo malá plemena psů.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 3.9.2026 09:16
zobrazeno: 1028x
hodnocení: 2 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.