ZMRZLINA ŠTARNOV  |   NAFTA ŠTARNOV  |   VEJCE ŠTARNOV  |   MAKRELA ŠTARNOV  |   MYSLIVOST a LOVECTVÍ
15 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

když se daří, tak se daří
když se daří, tak se daří
vloženo: 17.1.2014 01:13
autor: Zdeněk Urban

úlovky (svět)

Kanadský los - Britská Kolumbie
Kanadský los - Britská Kolumbie
vloženo: 26.1.2016 13:20
autor: Radek

trofeje

moje tvorba
moje tvorba
vloženo: 9.4.2013 12:53
autor: Miloslav Šlapanský

zvěř v přírodě

líška a bažant
líška a bažant
vloženo: 26.3.2017 22:06
autor: Rastislav Rejko

zbraně

V dílně...
V dílně...
vloženo: 27.8.2015 07:00
autor: jirka krbeček

fotopast

Odpolední návštěva
Odpolední návštěva
vloženo: 17.4.2014 11:38
autor: Honza

myslivecké umění

Vladimír Lepš II.
Vladimír Lepš II.
vloženo: 9.12.2020 22:04
autor: Jiří Netík
Statistika
  • 233609 fotek (14 dnes)
  • 7966 videí (0 dnes)
  • 332 odkazů (0 dnes)
  • 8917 inzerátů (3 dnes)
  • 282 diskuzí (0 dnes)
  • 749572 komentářů fotek (35 dnes)
  • 12935 komentářů videí (0 dnes)
  • 3296228 hlasování fotek (158 dnes)
  • 56461 hlasování videí (0 dnes)
  • 37682 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 12 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Profesor KAREL LANKAŠ


Profesor Karel LANKAŠ

Emeritní ředitel šluknovských lesnických škol, středoškolský profesor, na slovo vzatý myslivec a lesník, autor odborných publikací. Člověk neobyčejného charakteru, ojedinělá autorita, příklad a vzor pro ostatní, skromný, důsledný a náročný nejen k okolí, ale především sám k sobě, přítel a kamarád…
To je jen velice skromný výčet aspektů, kterými by se dala charakterizovat jeho osobnost, podotýkám, opravdu skromný … Těžko se hledají slova, která by to přesně dokázala vystihnout.
Září a říjen, skoro stejné měsíce, přesto tolik odlišné z pohledu životního údobí Karla Lankaše. 8. září bylo určené k oslavě nejkrásnějšího okamžiku – narození, naopak 11. říjen 2009 byl dnem, kdy se srdce vzácného člověka navždy zastavilo….
Nepoznal jsem doposud takovou osobnost a myslím, že už se mi to nikdy nepoštěstí…Jsem rád, že jsem měl možnost léta působit vedle něj. Nejprve jako jeho student, kdy jsem plně nechápal dění kolem sebe a vnímal vše z pohledu student kontra ředitel. Po absolvování studia jsem využil možnosti, spíše nabídky ředitele Lankaše a opět jsem byl vedle něj, ale již jako jeho zaměstnanec. Poznal jsem jej více a ze zcela nového pohledu. Dnes můžu jednoznačně a opakovaně konstatovat, že takovéhoto člověka můžete potkat jednou za život a to ještě při pořádně dávce štěstí, což jsem měl.
Nikdy neodmítl podat pomocnou ruku, velice si vážil jak studentů, tak svých spolupracovníků, dokázal citlivě posuzovat situace. Neznal význam slov podraz, podvod, zášť, závist, nadřazenost atd.. Charisma jemu vlastní mu vytvořilo přirozenou autoritu.
Proto bych rád vzpomenul na emeritního ředitele Karla Lankaše a připomenul tím jeho zásluhy jak o lesnické školství, tak o rozvoj české myslivosti.
Byl členem výboru MS, připravoval v kurzech budoucí držitele loveckých lístků, podílel se na tvorbě nových pedagogických dokumentů, byl spoluautorem knihy „Rukověť loveckého střelectví“ – za tuto publikaci dostali spolu s Ing. Faktorem Cenu literárního fondu, opakovaně byl spoluautorem středoškolské učebnice „Myslivost.“ Působil ve školním arboretu, opakovaně zabránil jeho rušení a osobně se podílel na druhovém, prostorovém i koncepčním profilování. Jeho zásluhou toto arboretum existuje do současně doby a v této náročné práci pokračuje jeho syn Ing. Karel Lankaš. Plně se podílel na mysliveckém a ekologickém vzdělávání mládeže, občanské i odborné veřejnosti. Jeho zásluhou vzniklo při škole centrum přípravy vzdělávání myslivců. Stal u zrodu školního polesí, honitby, brokové střelnice, inicioval vznik pokusných ploch a základního lesnického a mysliveckého výzkumu.
Profesor Lankaš byl nositelem mnoha nejvyšších uznání a ocenění resortů školství, zemědělství a ČMMS včetně vyznamenání Za zásluhy o myslivost…
Pracoval a žil naplno. Svůj čas, zdraví a profesní část života věnoval, rozdal škole, žákům a lesu.
Na závěr několik slov PhDr.Milana Janouška, emeritního ředitele, který byl nástupcem profesora Karla Lankaše. Přesto, že jsou velice výstižná, je opravdu nemožné najít slova plně adekvátní.
„ Karel Lankaš si celým svým životem postavil pomníky v srdcích absolventů a všech, kteří jej měli rádi. Na jeho počest budou ještě po staletí tiše šumět lesy, o které pečoval a kterým rozuměl. Svým žákům říkával: „Stůjte tiše, les už si vás najde.“ My kteří zůstáváme, abychom jeho odkaz naplňovali víme, že jeho si lesy našly na celý život, a bylo to osudové a krásné setkání…“
Lumír Just
Kunčice pod Ondřejníkem




vložil: Lumír Just
vloženo: 24.9.2011 21:26
zobrazeno: 3615x
hodnocení: 8 hlasů



Komentáře:

1.11.2011 18:37 vložil Karel Lankaš
Děkuji všem za vzpomínku na mého otce, zejména pak velmi děkuji panu Justovi. Přál bych všem synům a dcerám, aby měli takového tátu, jako jsem měl já. Karel Lankaš ml.
27.9.2011 21:28 vložil Lumír Just
Petře i všichni ostatní, kteří jste několika slovy společně se mnou vzpomenuli tolik vzácného člověka, jakým byl emeritní ředitel Karel Lankaš, děkuji Vám. Současně jsem moc rád, že jste jej poznali ze stejného pohledu jako já, což svědčí o tom, že byl a navždy bude velkou osobností.
26.9.2011 12:26 vložil Petr Samek
Teda Lumíre, ještě že u PC sedím sám ! S vlhkým okem vzpomínám na pana ředitele a na dobu před už skoro třiceti roky ! Čest jeho památce !
25.9.2011 11:26 vložil JARDA30-06
Rovněž jsem ho poznal z pozice studenta v době,kdy působil ve funkci ředitele školy a navíc mne i učil.Jeho syn byl mým třídním. Byl to dobrej chlap a vzácný člověk-takový,na které se nezapomíná.
25.9.2011 09:05 vložil michal velecký
Taky jsem ho poznal z pozice studenta,byl to vzácný člověk.
25.9.2011 07:50 vložil Lukáš Vápeník
Prof. Lankaše jsem poznal již jako člověka v penzi, který však vždy sršel energií a stále vyučoval. Z jeho rad a zkušeností čerpám dodnes.V průběhu studia na SLŠ Šluknov jsem navázal přátelství s jeho synem Ing. Karlem Lankašem, který pokračuje ve stopách svého otce. S Prof. Karlem Lankašem jsem se rozloučil při smutečním obřadu zatroubením fanfáry "Loučení". Byl to velký člověk a jako takového si ho navždy uchovám ve svých vzpomínkách.
24.9.2011 23:07 vložil Jiří Lengyel,starší
Veliký úlomek......

Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.