ZMRZLINA ŠTARNOV  |   NAFTA ŠTARNOV  |   VEJCE ŠTARNOV  |   MAKRELA ŠTARNOV  |   MYSLIVOST a LOVECTVÍ
15 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Včerejší doprovod
Včerejší doprovod
vloženo: 8.8.2017 13:27
autor: Václav Hlaváček

úlovky (svět)

Bezoár Ibex v Turecku
Bezoár Ibex v Turecku
vloženo: 15.1.2019 08:34
autor: Radek

trofeje

Srnec k padesátce...
Srnec k padesátce...
vloženo: 28.6.2014 00:23
autor: František Mlčoch

zvěř v přírodě

 studí to !
studí to !
vloženo: 26.1.2013 17:02
autor: Vít Hlavica

zbraně

Zajímavý nůž s baterkou
Zajímavý nůž s baterkou
vloženo: 6.4.2015 08:57
autor: Děda z lesa

fotopast

a je to tu !
a je to tu !
vloženo: 23.9.2016 13:15
autor: pali1

myslivecké umění

***
***
vloženo: 16.8.2015 15:03
autor: Jiří Lengyel,starší
Statistika
  • 234293 fotek (0 dnes)
  • 7997 videí (0 dnes)
  • 332 odkazů (0 dnes)
  • 8982 inzerátů (0 dnes)
  • 283 diskuzí (0 dnes)
  • 750702 komentářů fotek (2 dnes)
  • 12941 komentářů videí (0 dnes)
  • 3302739 hlasování fotek (0 dnes)
  • 56509 hlasování videí (0 dnes)
  • 37758 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 0 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Sika z Krušných hor

vložil: Vladimír Průcha
vloženo: 21.2.2011 19:48
zobrazeno: 4153x
hodnocení: 16 hlasů



Komentáře:

23.2.2011 11:25 vložil Jiří Křivánek
Původně jako Pavel Vilšer jsem nechtěl vstupovat to této velmi živé diskuse. Nakonec mi to však nedalo a chtěl bych tímto komentářem podpořit jeho názor, podobně jako názor Pavla Berana i Ondřeje Koubka. Myslím si, že jejich pohled na tuto problematiku je raalistický, a jako jedni z mála si uvědomují, co vzájemná interakce siky a jelena lesního může přinést. Již dobrých 30 let znám problematiku siky v Doupovských horách. Již od počátku, kdy se objevil, je v likvidním odstřelu - neplánuje se. Dodnes tam šak je, neboť i přes veškerou snahu o jeho likvidaci, působí Doupovské hory jako houba, která nasává přemnožené siky z Plzeňska a Žluticka. Zabýval jsem se problematikou jejich vzájemného křížení a některé poznatky, jsou doslova varující. Nejvíce se zřejmě tento problém projevuje v ovlivnění hmotnosti - u siků nám hmotnosti rostou, u jelenů klesají. A to ještě nevíme, co dalšího se děje z genetického hlediska. Křížence z první generace (F1) lze při troše zkušeností poznat a případně jej z chovu eliminovat. Křížence druhé generace (F2) již jen ztěží, neboť zde nastupuje tzv. maternální efekt, tzn. že se kus vzezřením blíží k matce (lani jelena lesního). Tady už k určení máme jen velikostní měřítko (laň či jelen je třeba menší), ale takových kusů je z různých důvodů víc. Takžeproblém. Podstatné však je, tento jedinec nese i nadále určitý genotyp, jehož znaky mohou později chov jelena lesního ovlivnit. V Myslivosti č.8/2010 jsem uveřejnil článek o této problematice, kterou jsem řešil na souboru cca 9 000 ks jelení zvěře a cca 9 000 ks sik, které byly uloveny v letech 1969-2009. Pro ty, které by článek zajímal, jej vložím do rubriky články. Můj závěr - v oblastech s chovem jelena lesního by dle mého názoru měli být jeleni sika loveni bez ohledu na jejich chovnou hodnotu. Migrace siky je beztak jen důsledkem vysokých stavů v oblastech s jeho dlouhodobým výskytem.
23.2.2011 00:01 vložil Pavel Beran
Mám možnost lovit v honitbách sousedících s oblastí lovu a u nás teda je povolena vysoká bez omezení, ale pouze holá a samčí do 2 let. Oficiální povolení jakéhokoliv kusu jsem ještě nezaregistroval.
22.2.2011 21:43 vložil Vošicky Josef
Pane Beran souhlasím že u VLS jsou silní jeleni ale jak to dopadlo třeba v Jeseníkách nebo v Krušných konec konců i Šumava nikdo se tady nebaví o Plzeňsku.Je pravda že zato můžou i naše dobrá nařízení když v honidbách sousedících s jelenářskou oblastí povolí odstřel jelení bez ohledu na chovnost.Co vy nato souhlasíte.
22.2.2011 21:24 vložil Pavel Beran
O přikřížení muflona na několik vlastních ovcí jsem myslel, když mne sra.lo to nekonečný stříhání. Pak jsem ale ty křížence viděl a je to hnus fialovej - pokud to není kamerunka tak je to takový podivný zvíře - napůl olezlý a napůl zarostlý prapodivnou formou vlny. Hned mě to přešlo a raději budu těch svejch 30 oveček stříhat. To kdyby mělo běhat po lese, tak to raději nic. Fakt jsou odporný.
22.2.2011 21:20 vložil Pavel Beran
Pane Vosický, kde berete info, že nejsou silní jeleni? Pokud se podíváte na chovatelské přehlídky na prachaticku nebo českokrumlovsku, k vojákům z Boletic, tak uvidíte že jsou - a jací. To ,že není silný evropák u Plzně není divu - co by tam taky dělal :-) V takovýchto oblastech pak částečně pokládají holou evropskou silní sikáči, kteří odeženou dvouleté evropáky. V oblastech, kde je vysoká normovaná jsou i silní jeleni. Kde není normovaná, může se stát, že nebudou v těch pár kusech silní jeleni zastoupeni a pak je tu na snadě ta hybridizace. Asi tak. Souhlasíte?
22.2.2011 20:50 vložil Pepa Ruffer
souhlasím s panem Koubkem
22.2.2011 13:59 vložil Ondřej Koubek
Je možné že se muflon s ovcí kříží, ale ne v takovám měřítku, jako sika s jelenem lesním. A hlavně do té ohrady přeskočí beran a ne muflonka. Takže kříženec těchto druhů skončí z 99% na pekáči na salaši. Jak jsem již psal, jelen lesní je králem našich lesů a doufám, že zůstane i pro naše potomky. A jediný kdo tohle můze ovlivnit je český myslivec.
22.2.2011 13:47 vložil Vošicky Josef
Nikoho nenapadám ani lovce tonoto špičaka a nebylo by lepší ho též nechat dorůst.Ovce se ale opravdu kříží s mufloní a to tam kde se potkavaji na pastvinach pročtěte si starší myslivosi a jsou tam i fotky .Případů je ale asi tolik jako utech jelenů .
22.2.2011 13:37 vložil Ondřej Koubek
Velcí jeleni lesní nejsou proto, protože je nenecháme dorůst. A to víte i Vy, jelikož jste to psal o pár řádků níž. A ještě mě řekněte, kde žijí domácí ovce ve volnosti tak, aby měly možnost křížit se s muflonem. Pokud máte svůj názor, tak ho tady prezentujte, ale nenapadejte bezdůvodně ostatní diskutující.A to s tou ovcí a muflonem je opravdu blbost, to musíte uznat sám.
22.2.2011 13:14 vložil Vošicky Josef
Pane beran bylo to myšleno tak že deněk a muflon nejsou též původni a mufloni se kříží s ovcí a co mi odpovite nato žë nejsou silní jeleni lesní to bude asi proto že se kříží se sičí co:-D.
22.2.2011 12:37 vložil Vladimír Průcha
Jsem rád že se to tady trochu procedilo a já nejsem ten nejhorší lump pod sluncem.Nejsem si vědom jakékoli zásadní chyby a pohlížím na tento problém podobně jak tady psali kolegové Beran a Koubek.Jsou přece dané oblasti chovu pro určitý druh zvěře a v těchto oblastech se musíme snažit o zachování námi plánované původní zvěře.Dle mého názoru zkráta do Krušných hor sika nepatří.A to z několika důvodů.Ať je to nežádoucí křížení a jiné věci kolem samotného chovu.Důvodů je více.Jen můj osobní laijcký názor který nikomu nevnucuji.
22.2.2011 11:08 vložil Pavel Beran
Pane Vosický, máte někde uloženou fotku toho křížence daňka a ovce? Docela rád bych se poučil o křížení mezi jednotlivými čeleděmi :-D Patrole, pravda je že by to asi byl hodně chovnej špičák, ale jak říkají kolegové, pouze v oblasti chovu. Na druhou stranu, koukal jsem na Tvůj profil a ten silný muflon by si taky opravdu ještě párkrát "štrejchnout" zasloužil. :-) Každej se může ustřelit - i já mám pár ran, kterými bych se nerad chlubil a dělat to ani nebudu. Co se týče možnosti křížení, tak ať si to tolerují v oboře, kde je možnost toto korigovat, ale ve volné přírodě je potřeba tomu zabránit, aby se nepokur.vil genofond naší původní zvěře. Jestliže je sika problémový na Plzeňsku či Karlovarsku, ať tam už zůstane a místní se s tím poperou, ale pokud se bude rozšiřovat dále, je potřeba mu v tom zabránit. Je pravdou, že už byl sika uloven na Sušicku či v Kašperkách a dokonce už prý i na Boubíně, ale myslím, že přestože to je krásná a lovecky velice zajímavá zvěř, nikdo nebude stát o to, aby se křížil se šumavským jelenem lesním. A tomuto se jistě každý jeho odlovem při prvním setkání v této oblasti bude snažit zabránit. Jestli dopustíme to, co se stalo na sevozápadně od Plzně i u nás na Šumavě či jinde, nezasloužíme si být nazýváni myslivci - ochránci přírody.
22.2.2011 10:07 vložil Ondřej Koubek
Vím že se v bažantnicích kříží královák s bažantem obecným, ale tam je to jedno. Jde jim hlavně o množství a pestrost výřadů. Ale pokud se nemýlím, většině myslivců jde o zachování třeba dobré populace Jelena lesního se silnými trofejemi, velkých ve zvěřině atd. Důležitá informace je, že kříženec samčího pohaví je neplodný, takže tady hrozí i snížení stavů zvěře, což by zcela jistě ocenili u Lčr. Samozřejmě to není otázka několika let, ale mluvím v řádech třeba 100 let. Proto si myslím, že sika ulovený mimo oblast chovu nebo přilehlém okolí oblasti chovu, by se měl lovit (v době lovu) na potkání. Nechme je na plzeňsku, karlovarsku, bouzovsku, ale chraňme i naše jeleny. Ti jsou králové našich lesů a patří sem víc jak sikové. Pane Vosický sika je agresivní hlavně v době říje a to je to období o které mě jde. Je to na zvážení Vás všech, ale můj názor je takový. Lesu a lovu zdar a jelenům (lesním) zvlášť.
22.2.2011 09:50 vložil Vošicky Josef
Ještě ktomu křížení kdyby byli pořádní staří jeleni tak sikáči budou dělat jen"ministranty"a nedostanou se do říje ale když tam máme většinou jen první věkovou tak jak to může dopadnout.Zde si musíme sáhnout do svědomí sami my myslivci.
22.2.2011 09:33 vložil Vošicky Josef
A co takhle daněk a muflon se též kříží s ovcí tohle je na delší diskuzi ale že by byla sika tak agresivní jak píšete stím jsem se nesetkal na krmelišti brali vždy spolu i s mufony škoda že jsem to nevyfotil.Suchou též znám také tam jezdím.
22.2.2011 08:53 vložil Kamil Plíšek
Je to věc názoru, ale já na sikovi kolegy Průchy nevidím nic špatného. Sika je nepůvodní zvěří, škody na kulturách jsou neoddiskutovatelné, je agresivní k srnčímu i dančímu. Podle mého tu sika nemá co dělat a jeho neúnosné stavy na plzeňsku svědčí o tom, že je něco špatně. Takže za mě: jen tak dál a "Lovu zdar!" Srovnávat nepůvodnost bažanta a siky je zcestné.
22.2.2011 08:24 vložil patrol
Pane Koubek s tím křížením máte pravdu, možná je to problém, vím o 2 stoprocentních křížencích, kteří se ulovili, jeden v Krušnejch a druhej na Tachovsku, asi se vám nebude líbit, co těď napíšu, ale je to holt příroda, v bažantnicích se zase kříží bažant obecný s královskym a nikomu to nevadí. Musíte se zamyslet nad tím, že to nikdo nedokáže už vymýtit a je to asi stejné, jako by jste zakázal chrápat bělochovi z černoškou a podobně,, můžete to zkusit, třeba je povolej střílet. Tímto nechci nikterak zvažovat nevhodnost kříženců v přírodě.
21.2.2011 22:00 vložil Vladimír Průcha
Jen pro upřesnění-Lovil jsem na pozvání mého dobrého kamaráda z Krušných hor kousek od Jáchymova(Suchá).Přesně několik desítek metrů od vysílače na Klínovci.Byl to údajně první sika který tam byl ulovený.Předtím ho tam nikdy nikdo neviděl.
21.2.2011 21:54 vložil Vladimír Průcha
Pane Stejskal děkuji.Přesně pro to jsem sem tu fotografii dal.Jiný účel to nemělo mít.Nikomu nevykládám že jsem nejlepší,bezchybný a zkušený myslivec.To určitě né.Jako jiní.Jsem mladý kluk který se stále učí.
21.2.2011 21:52 vložil Ondřej Koubek
Vážení kolegové. V loňském roce jsem se zúčastnil jistého výzkumu, který se týkal křížení jelena siky s jelenem lesním. Jednalo se o sběru vzorků masa ze zvěře jelena lesního a následné DNA testy. Během tohoto sběru jsem se setkal s několika lokalitama, kde se jelen sika nikdy nevyskytoval, ale v posledních několika letech tam nějakého ulovili. Výsledky ještě nejsou kompletní, ale věřím, že spousta z nich budou pozitivní na sičí zvěř. Z toho důvodu souhlasím s lovem byť chovných siků v místech, kde se vyskytují tak, jako třeba v Krušných horách. Nevím jak by jsme se tvářili na dobu, kdy by čistokrevný jelen lesní byl ohroženým druhem a kříženci siky by tady vládli našim lesům.
21.2.2011 21:40 vložil Lubomír Stejskal
Leží a život mu nikdo nevrátí... Po bitvě je každý generál! Já osobně hodnotím úroveň prezentace ulovené zvěře a fotografii jako takovou o které je možno, oproti mnohým jiným říci, že je dobrá! Lovu zdar!
21.2.2011 21:24 vložil Vladimír Průcha
Strašně moc se stydím...Podívejte se laskavě na trofeje které tady jsou prezentované.A upřímně kolik z toho je jich odstřelových,nehodících se do chovu?Minimálně 80% je chovných.A zrovna vy mně můžete soudit.To určitě...
21.2.2011 21:08 vložil Vošicky Josef
Patrole plně s tebou souhlasím všichni by si měli uvědomit že ani bažant není původní a proto se musí hospodařit řádně z každou zvěří.Hold původnost zvěře a škody jsou někde moderní "hit".
21.2.2011 20:49 vložil patrol
Podobnou odpověď jsem čekal a kdyby to byl evropák, tak by se hodilo na obhajobu napsat, že je přemnoženej a dělá velký škody, tak je taky potřeba je vytlouct.Styďte se pane Průcha.
21.2.2011 20:04 vložil Michal Fechtner
A kde přesně jste jej střelil, mohu-li se zeptat?
21.2.2011 19:55 vložil Vladimír Průcha
Nechlubím se,ale jestli to nevíš tak v Krušných horách to není původní zvěř...,což znamená že tam asi nepatří?!
21.2.2011 19:53 vložil patrol
A s tímhle se chlubíš ? Chovnej jako prase.

Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.