ZMRZLINA ŠTARNOV  |   NAFTA ŠTARNOV  |   VEJCE ŠTARNOV  |   MAKRELA ŠTARNOV  |   MYSLIVOST a LOVECTVÍ
15 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Tátův jelen
Tátův jelen
vloženo: 1.10.2020 19:59
autor: Jiří Šikl

úlovky (svět)

Kyrgyzstán 2018
Kyrgyzstán 2018
vloženo: 18.3.2019 22:34
autor: Petr Korbel

trofeje

Nejsilnější jelen p.Váchala
Nejsilnější jelen p.Váchala
vloženo: 16.2.2017 08:57
autor: Děda z lesa

zvěř v přírodě

***
***
vloženo: 14.2.2017 03:57
autor: Jaroslav Vlosovský

zbraně

Komplet
Komplet
vloženo: 22.2.2014 11:28
autor: Děda z lesa

fotopast

Kongres
Kongres
vloženo: 12.1.2014 11:45
autor: Ladislav Michek

myslivecké umění

"Tužkofixoakrylová" malba na papíře
"Tužkofixoakrylová" malba na papíře
vloženo: 4.10.2012 22:15
autor: Ivo Ondráček
Statistika
  • 233700 fotek (12 dnes)
  • 7972 videí (0 dnes)
  • 332 odkazů (0 dnes)
  • 8926 inzerátů (2 dnes)
  • 282 diskuzí (0 dnes)
  • 749745 komentářů fotek (32 dnes)
  • 12936 komentářů videí (0 dnes)
  • 3297093 hlasování fotek (121 dnes)
  • 56467 hlasování videí (1 dnes)
  • 37695 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 13 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Ohlédnutí za uplynulým rokem

Sečteno a podtrženo – uplynulý rok nám s přítelem přinesl spoustu mysliveckých zážitků. Rozhodla jsem se celý ten úspěšný rok shrnout alespoň do pár řádků a podělit se o ně s Vámi. Někomu určitě přijdou tyto řádky obyčejné, ale pro nás jsou to řádky plné neobyčejného štěstí, které je protkáno nespočtem náhod a hlavně nejdokonalejší chvíle strávené v nepopsatelně příjemném prostředí – v přírodě.

Vše začalo v sobotu 28. 1. 2012. Tenkrát jsme se při jedné z našich častých vycházek dostali až na místo, které nám bylo velmi známé. Vždy, když naše kroky vedli k němu, jsme místo prostě vynechali a pokračovali jsme dál v cestě. Nikdy předtím nás nenapadlo, co takový porost s nízkými smrky může ukrývat za poklady. Poznali jsme to, když jsme přece jenom nakoukli dovnitř mezi větve a po kolenou se pomalu prodírali mezi kmeny. Během 1 minuty se nám podařili najít 3 srnčí shozy! A 4. shoz na sebe nenechal také dlouho čekat... Bylo to obrovské štěstí a souhra náhod. Radost společně s napětím v nás začali vyvolávat něco tak zvláštního a zároveň tak krásného. Prostě neuvěřitelný pocit, který se jen těžko dá popsat.

Od té doby už jsme se nevyhýbali ,,zákeřným“ nízkým smrčkům - právě naopak... Každý volný den, nebo alespoň chvíle nás vedli na právě taková místa. Někdy neúspěšně, ale na druhou stranu byli i úspěšné momenty, kdy při nás štěstí stálo... A ne jenom v malém množství.

Postupem času srnčí shozy přibývali a s nimi i nové zážitky a zkušenosti. Ale ne jenom shozy nám dělali radost... Přišli i první nálezy srnčích trofejí – úhynů. Těch se nám za uplynulý rok podařilo najít celkem 10. Dále pak úhyn pětiletého muflona a shoz z tříletého daňka.

Tou nejkrásnější tečkou roku 2012 se stal den 28. 12., kdy jsme stejně jako v lednu opouštěli jedno dost dobré a nadějné místo se 4 srnčími shozy. Ano, byla to obrovská náhoda se stejným a přitom tak bezchybným dějem. Tyto shozy navýšily naší sbírku na 26 srnčích shozů za jeden rok. Všem těmto pokladům, o kterých tu byla řeč, patří navždy zasloužené místo v našem zápisníku, ve kterém máme všechno pečlivě zaznamenané. Stránky na rok 2013 jsou ještě prázdné a čekají na první zápisy. My ale doufáme, že dlouho prázdné nevydrží. A věřte, že o to se budeme snažit stejně tak, jako loni.

Nám nezbývá nic jiného, než poděkovat patronům myslivosti za tak dobré úlovky, dokonalé zážitky a nepopsatelně krásné chvíle, protože věříme, že to je i jejich zásluhou. Doufáme, že nám i nadále budou přát štěstí.

Vám všem, co čtou tyto řádky, si dovolujeme popřát krásný nový rok plný tak příjemných mysliveckých a loveckých zážitků, které se vryjí do Vašich srdcí tak, jako nám ty naše.

Pozn.: Na vložené fotografii jsou shozy, které jsme našli v závěru roku. Druhý zprava 26. 12. a ostatní čtyři 28. 12. Jen tak pro zajímavost - druhý shoz zleva má obvod růže 15 cm a prostřední shoz má váhu 105 g.
vložil: Martina Zemanová
vloženo: 15.1.2013 13:19
zobrazeno: 1441x
hodnocení: 10 hlasů



Komentáře:

17.1.2013 16:54 vložil Milan Vašíček
Ano houbaři i u nás jsou neštěstím. Jsem rád, že dva roky zpátky houby moc nerostly. Jinak je to strašné, povykují na sebe jak píše Křemílek, chodí v rojnicích , kolikrát sebou vezmou na volno svoje nevycvičené psi. To samé již zmínění 4 kolkáři. Tůrující své stroje po lesních pěšinách. Je zajímavé, že na zvuk motorové pily si zvěř uvykne. Kolikráte se mi stalo že řežu i třetí nádrž než se z mlaziny zvěř zvedne. Leží zalehlá i pár metrů od místa, kde řežu.
17.1.2013 14:02 vložil Křemílek
Já bych taky rád něco napsal. Martino ten váš článek si přečtu bude jistě krásný a zajímavý. A ted na ty dotazy. Je zajímavé že se tu nikdo nezmíní o houbařích. Píšu o lese v Brdech hlubokých lesích kde je vysoká, srnčí a černá zvěř a mnoho dalších. Začíná houbařská sezona ( takzvané žně).Každý to jistě známe. Každá pátá vesnice začne vykupovat syrové houby pro jednoho člověka který je obratem veze za hranice. A to hřiby 1kg 250kč. A ted je to jednoduché celé rodiny, davy lidí autama napěchovaný přepravkama vyráží do lesa. (kdyby mohli zaparkovat v mlází tak tam zaparkujou).Vytváří rojnice a berou les křížem krážem s cílem najít co nejvíc hub.Jsou to lidi co mají s přírodou a se zvěří pramálo společného.Dělají to kvůli penězům.Je to den co den od rána do večera. A výsledek? Vyplašená zvěř,rozježděné lesní cesty, rozkopané prašivky, okrajky hub po cestách a všude v příkopech a v lese pet flašky. V měsicích kdy by měla zvěř mít největší klid proudí tam stovky lidí.Vím o čem píšu dělám v lese jezdím na kole po lese a procházím se lesem. Souhlasím s panem Milanem Vašíčkem.
15.1.2013 22:48 vložil František Mlčoch
1*!!!
15.1.2013 19:43 vložil Jakub Š
Martino s těmi chytráky jsme si nerozumněli. Většinou když tu člověk napíše svuj názor, tak se okamžitě objeví "zastánci míru". S jasným názorem, že jen závidíte a nejde vám o nic jiného než o rýpání. Proto jsem hned ze začátku napsal, že říkám jen co si myslím a nikoho nesoudím. A s tím že si srnčí zvykne na lidi co mu chodí zakládat do krmelce mohu jen souhlasit. Taktéž to u krmelce pozoruji, že srnčí jen pozvolna odkráčí do nejbližší mlaziny, kde počká.
15.1.2013 19:19 vložil Martina Zemanová
Každý na to má svůj názor, to je jasné. Ale vy, Jakube, se nebojte, že nevíme, jak se má chovat v lesích a všude jinde v přírodě. Jestli si myslíte, že se chováme jak nějací neohrabanci, tak to se hodně pletete. A se zvěří jsme se setkali už tolikrát, že to nejde ani spočítat. A rozhodně jsme ji neplašili. Samozřejmě, že jsme si to kolikrát mysleli, ale po pár krocích jsme zjistili, že zvěř je v klidu a mnohokrát se i na místo opravdu vrátila. Především u krmelců při přikrmování se nám to dost často stává. Pár kusů srnčího, co už jsou na nás zvyklí, od nás vždy stojí maximálně 30 metrů. A navíc, chytrákama se nesluší oslovovat lidé, které baví myslivost a vše kolem tohoto koníčku. Spíše lidé, kteří podle sebe soudí druhé a přitom se snaží jen zbytečně rýpat si zaslouží toto pojmenování.
15.1.2013 17:18 vložil Milan Vašíček
Jakube, berte to jen jako můj osobní názor. Kdo se umí v lese pohybovat zveř nesplaší. Jsem v lese témeř každý den. Les mi dává práci, od 86 roku do lesa jsem chodil ale i před tím, než jsem v něm začal dělat. Mohu vám říct, že projdete kolem zvěře, ani ji nezvednete.Nikdo snad nesbírá shozy v poklusu. Když půjdete pomaloučku volným krokem nebudete tropit hluk, uvidíte, že pokud zvednete třeba srnčí odejde volným krokem, někdy se i obloukem vrátí zpátky.
15.1.2013 17:03 vložil Jakub Š
Sběru zdar! Osobně si tedy myslím, že hledání schozů v houštinách je absolutní blbost, neboť zbytečně plašit zvěř kvůli kostem mi přijde neopodstatněné. Ano schozy jsou krásné vždy mám ohromnou radost, když se na mě usměje štěstí a nějaký najdu. Ale nikdy je nevyhledávám na místech, kde se zvěř s oblibou zdržuje a odpočívá přes den. Nadáváme na "motolidi", kteří nám decimují lesy a sterusují zvěř, ale co je lepší?? maniak na čtyřkolce, který projede vysokým lesem, nebo náruživý sběrač schozů, který prošmejdí všechny místa kde se zdržuje zvěř? Mám na to takovýto názor a nikomu ho nevnucuji. A pro chytráky kteří na to určitě narazí... Není to co jsem tu teť řekl kvůli závisti.
15.1.2013 16:03 vložil Zbyněk Oliva
Sběru zdar!
15.1.2013 15:38 vložil Jiří kuthan
...To je pravda, někdy se chodí okolo nějakého místa, kde by člověk neřekl, že by se dalo něco najít.. a pak se tam shoz nečekaně najde...Jinak pěkné shozíky. Sběru zdar!

Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.