ZMRZLINA ŠTARNOV  |   NAFTA ŠTARNOV  |   VEJCE ŠTARNOV  |   MAKRELA ŠTARNOV  |   MYSLIVOST a LOVECTVÍ
15 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Kral 2019
Kral 2019
vloženo: 20.6.2020 15:44
autor: Jiri Krampera

úlovky (svět)

Letošní říje - Maďarsko
Letošní říje - Maďarsko
vloženo: 3.10.2018 00:42
autor: Tomáš Kraus

trofeje

Pan Zub
Pan Zub
vloženo: 2.4.2018 19:13
autor: punťacák

zvěř v přírodě

Předčasný tok bažantů
Předčasný tok bažantů
vloženo: 13.2.2019 13:48
autor: Miroslav Franěk

zbraně

      Sauer S202 - Classic, ráže .30-06 Spr.
Sauer S202 - Classic, ráže .30-06 Spr.
vloženo: 5.1.2015 10:19
autor: Petra Hanzlíková

fotopast

Odpolední návštěva
Odpolední návštěva
vloženo: 17.4.2014 11:38
autor: Honza

myslivecké umění

Dárek
Dárek
vloženo: 23.3.2020 09:23
autor: Jindřiška Padalíková
Statistika
  • 233715 fotek (10 dnes)
  • 7974 videí (1 dnes)
  • 332 odkazů (0 dnes)
  • 8924 inzerátů (1 dnes)
  • 282 diskuzí (0 dnes)
  • 749787 komentářů fotek (41 dnes)
  • 12937 komentářů videí (0 dnes)
  • 3297283 hlasování fotek (113 dnes)
  • 56469 hlasování videí (1 dnes)
  • 37696 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 10 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Lišák

Přišel na zaječí vřeštidlo.
vložil: Antonín Šmejkal
vloženo: 1.5.2016 21:38
zobrazeno: 5083x
hodnocení: 20 hlasů



Komentáře:

15.5.2016 10:56 vložil Milan Kučera
Pane Huberte. Píšete o vašem revíru a na druhé straně uvádíte, že nejste lovec.Jak je to. Všechno víte, máte stoprocentní pravdu, já jsem nevzdělaný tak není o čem diskutovat. Tak ať se vám daří.
14.5.2016 19:37 vložil Milan Kučera
Pane Huberte. Já si myslím, že pokud má mít samice větší počet mláďat tak k tomu musí mít především genetické předpoklady. Dále si myslím, že je velice důležité v jakém věku je oplodněna.Další roli hraje dostatek stravy a psychická pohoda. Stresovaná samice většinou plod ani neudrží. Srnčí zvěř je celoročně vystavena civilizačnímu tlaku a klade stále standardní počet. Černá zvěř jde do chrutí nedospělá díky absenci dospělých kusů a rozvráceným soc. strukturám tlup. Počty selat jsou ale standartní. Barevná variabilita u polární lišky může být způsobena kupříkladu úzkou příbuzenskou plemenitbou.
11.5.2016 17:54 vložil Milan Kučera
No, myslím, že když má zvíře trauma tak spíše nerodí , ve volnu tak v zajetí. V domácích chovech lišek stačilo když soused zapnul cirkulárku a liška zakousla celý vrh. Takže když chci početný vrh musím budoucí matku traumatizovat? Nezlobte se to nemá pane Huberte žádnou logiku.
11.5.2016 14:45 vložil Erika Doležalová
Tak určitě, třeba na severu Grónska musí být ten lovecký tlak obrovský... :-)))))
10.5.2016 14:18 vložil Erika Doležalová
Tak, nebydlím tam, takže nedokážu posoudit, zda jsou ta mláďata plnohodnotná nebo méněcenná :-) Podstatné je však to, že ty tvrdíš, že vysoký počet mláďat je způsobený traumou počas kaňkování. Jenže tam daleko na severu nikdo nikoho netraumatizuje (a lovem už vůbec ne) a přesto mají lišky (ovšem pouze v těch "lumíkovských" letech) až 20 (myslím že v tom dokumentu říkali dokonce až 28..) mláďat! Tak čím to je? "Blahobytem" nebo traumatem? :-)
8.5.2016 09:26 vložil Erika Doležalová
A čím to je, že v "normálním" roce mívá liška polární "standardní" počet mláďat, ale v roce, kdy je hodně lumíků, jich může mít třeba 20? Nikdo ji tam netraumatizuje lovem ani nijak nikam nepreháňa... :-)
6.5.2016 16:56 vložil Milan Kučera
Pane Huberte vedle. Má fena dala čtyři vrhy zdravých jedinců. v každém jich bylo deset a její dcery taktéž. ne včk ale genetické předpoklady hrají roli. V Rusku nazývají takovou fenu názvem Vysokoporodnaja a vybírají je do chovu za účelem selekce narozených jedinců. Rámcově jsou to statnější a mírně delší feny které rodí více štěňat než kratší a drobnější feny.
6.5.2016 15:47 vložil Slávek
Pro nejchytřejší z nejchytřejších.Liščata byla ve věku od jednoho do tří týdnů.Od doby kdy liščata začnou sama trhat potravu se v noře nezdržuje ani liška natož lišák.
5.5.2016 20:37 vložil Milan Kučera
Pane Huberte. Početný vrh liščat je stále vrhem liščat a ne kriplů jak uvádíte. Zdá se mi , že asi nebudete takovým myslivcem jak se presentujete. Rád bych znal váš názor proč má nčkterá fena u psa deset potomků a jiná pět u téže rasy. Pokud mi odpovíte dostačujícím způsobem změním názor na vaše znalosti. Zatím jste mne nepřesvědčil . Jinak s úctou k vám
5.5.2016 20:32 vložil Erika Doležalová
A jak velká byla ta liščata?
5.5.2016 20:05 vložil Slávek
Pro nejchytřejší z nejchytřejších,že liška nepustí lišáka do nory není vůbec pravda už několikrát jsme vynorovali lišku s lišákem i liščaty.Stačí dát k noře fotopast a počkat až je tam liška s lišákem a potom se o noru postarat to je ten nejefektivnější způsob tlumení lišek.
5.5.2016 17:10 vložil Erika Doležalová
Jožko, pro začátek doporučuji Meynharda (Mezi divočáky), tam si můžeš počíst, jak je to s tím počasím a malými selaty. Ikdyž je mi jasné, že ani to pro tebe nebude dostatečný důkaz. Já bych také prosila o nějaký důkaz, kterak lišky loví ve smečkách a o štěňata pečují i sourozenci z předchozího vrhu :-) (a ohledně péče lišáka si dovolím odcitovat figiho, který se liškám věnuje opravdu hodně: "Začněme ovšem etikou lovu lišek. Lov lišek není trestná výprava na nenáviděného nepřítele. Ulovit lišku od liščat rozhodně nemůžeme hodnotit jako záslužný či hrdinský čin, a nutnost takového lovu nelze zdůvodnit. Proto je důležité naučit se rozeznat lišku od lišáka, a nebo dospělé lišky v období od počátku března do poloviny července nelovit. Celoroční lov lišáků problémem není, přestože se traduje, že liščí pár se o liščata stará společně. Lišák se během kaňkování spáří s několika liškami, a pokud v době péče o liščata nosí potravu k noře s liščaty, je to pouze pro jednu z těch lišek, které má ve svém teritoriu. Rozdíl je i v přístupu, liška přednostně loví pro liščata, a pak teprve pro sebe, kdežto lišák prvně nasytí sebe a pokud pak uloví další kořist, donese ji k noře. I když takto lišák pomáhá s potravou pro liščata, liška jej do nory nepustí a lišák má první kontakt s liščaty až v době, kdy liščata sama vychází z nory.")
5.5.2016 14:00 vložil Milan Kučera
Nevím jak v kterém okrese ale u nás se roznášely poslední vakcíny před 10 roky a poté se již mluvilo o letecké vakcínaci v pohraničí . Ve volnu se asi tak vysokého věku celá populace nedožije . odhaduji 3 -4 roky průměr. Každopádně vzteklina začíná veterináře zajímat.
5.5.2016 12:57 vložil Milan Kučera
Lov lišek už nebudu komentovat. Vloni jsem zveřejnil foto ulovené lišky jak nese srnče. U posledních diskusí už bylo ze srnčete sele. Tento týden jsem absolvoval odborné školení pořádané stát. vet. správou. Ke vzteklině tolik. Populace vakcinovaných lišek již není mezi živými, jejich další populace nemá protilátky. Polsko, Slovensko, Rumunsko nálezy vztekliny, očekává se i u nás , příprava na znovu zavedení vakcinace. U predátorů bych se zmínil o psíku mývalovitém, dobře víme když ulovíme prvního máme již jich v honitbě více. Pozor lovit smí pouze mysl. stráž. A závěrem snad jen to, že mne více pohoršuje skutečnost, že se z polí vrací do lesa čím dál více selat bez bachyní a také přemýšlím kam mizí knˇouři když je prakticky nikdo neloví.
5.5.2016 11:47 vložil Erika Doležalová
Jožko Jožko, chtělo by to pořádně číst a hlavně, nejdřív přemýšlet a pak psát.. O těch "padajících" srnčatech - pochopitelně byla myšlena srnčata čerstvě kladená, pár hodin, max dní stará! Ne měsíční výrostek.. Čili tvůj názor "Ak je telo normálne živené, hoci len zmrznutými pukmi a kôrou krov a stromov, je to dostatočné palivo na prežívanie" je absolutně mimo. Tři..pět hodin staré srnče se opravdu neživí pukmi ani kôrou.. A s těmi selaty to bylo myšleno pochopitelně jako ironie, protože snad každý průměrně vzdělaný myslivec ví, že bachyně je jednou z mála matek, které takto (olizování) o svoje potomky nepečují. A tudíž vytrvalejší déšť za chladných dní je pro malá (zdůrazňuji MALÁ, ne dvacetikilová!) selata vražednou kombinací. (jo a že "sušení olizováním" je chabá ochrana? :-) Tak to doporučuji domluvit se s nějakým chovatelem a navštívit jeho stáje v době telení nebo hřebení, pak si můžeme popovídat, zda to funguje. Příp. pokud takovou možnost nemáš, stačí pozorovat "obyčejnou" kočku :-) Jak vypadá brzy ráno po návratu z louky a jak za pár minut..)
5.5.2016 11:40 vložil Erika Doležalová
Pane Zmeškale, mohu-li poprosit, nevynášejte rychlé soudy na základě vašich ničím nepodložených domněnek. Obzvláště vaše poslední věta už je poměrně útočného charakteru ("co se děje jinde už Vás nezajímá, protože Vás se to nedotýká a vy jste spokojeni a hrajete si tu na etiku !") Jsme polní honitba a z drobné zvěře hospodaříme se zajícem. Bažant a koroptev nemají šanci se zde udržet, ale nikoli kvůli liškám, ale kvůli krajině (co by taky na velkých lánech hledali za štěstí.. bez krytu a potravy) Jsem v revíru hodně často a lišky pozoruji dost dlouho na to, abych si udělala obrázek o tom, jaký "šílený vrah drobné" to je :-) Nevím jak u vás, ale mě osobně třeba mnohem víc štve jiná škodná, která se nám tu rozmáhá (krkavci) a nebo k nám rok co rok v době řepky naleze "od sousedů" (černá). Jenže zatímco maličká prasátka jsou roztomilá (a když zde někdo zveřejní fotku uloveného, je následně lynčován jako bezcitný zabiják), maličká liščátka je naprosto v pořádku buď pozabíjet při norování, nebo nechat pojít hladem po odstřelení jejich matky.. Quo vadis český myslivče..
4.5.2016 22:14 vložil Milan Kučera
Pane Huberte. Snažím se na přírodu hledět odbornou optikou, bohužel mám zatím jen šest let lesnického školství a třicet pět let lesnické a myslivecké praxe. Srovnávat Tatry a Táborsko je jako rovnat hrušky s jablky co se týče s mysliveckého hospodaření. Co takhle medvěd a jeho problematika na Slovensku? Bude se sám také regulovat? Zatím jsem vám do Tater a na východ Slovenska odchoval Karelské medvědí psy aby vám je alespoň odháněli, co bude následovat dál? Pane kolego je dobré, že mají lidé rozdílné názory, bylo by to na dlouhé povídání. Děkuji za poklonu, nazval jste mne citlivkou, bohužel jsem neměl tu čest vás osobně poznat. Snad jednou až se budete zase potýkat s tím. že medvěd napadl horára budu mít tu čest být povolán vypomoci se svými psy. Lesu zdar.
4.5.2016 18:55 vložil lucie
Lubomíre já Vám rozumím, co míníte,že pokud střelí někdo mamu když se vrací k vrhu,že se nedočkají a to Vám vadí, ale osud mají zpečetěny jak se narodila i kdyby se dožili dospělosti a to my bychom neměli dopustit proto je tlumíme oni stejnak nějaký vrh vyvedou proto lišky budou a my je budem neúnavně hledat a snižovat jejich stavy tak to má být. Máte jiný názor a já ho respektuji kdyby jsme to všichni dělali stejně to by nebylo dobré vy nelovite já lovim a snad se k nějaké rovnováze dopidime. :-)
4.5.2016 18:19 vložil Lubomír Černý
Lucie,vůbec nechápete co se Vám snažím celou dobu naznačit.Je to marné,končím..
4.5.2016 17:44 vložil lucie
Osud nevynorovanych bude stejný jako ten vynorovanych drive nebo později.
4.5.2016 16:52 vložil Lubomír Černý
Mně vadí osud nevynorovaných liščat po ztrátě feny,ne vynorovaných,to naštěstí není moje starost.
4.5.2016 16:25 vložil lucie
Liška je zvěř, kterou v revíru nechcem a zároveň jsou cíle chovat drobnou zvěř. Není mi milé při norovani střelit starou lišku a zabít mláďata, chcete je odchytit a nechat je v zajetí ušetřit jejich život,aby strávili zbytek života v kleci a mít je na cvičení psů? Snad je smrt v tomhle případě vysvobození je to kruté ale v praxi to tak funguje.Nemám radost jsou to živý tvorové,ale posláním myslivců je chránit zvěř drobnou,tlumit predátora ptám se co je lepší nechat potomstvo lišek ať mladé vyvedou a pak je pobít? Nic není správně z lidského hlediska.Si to každý přebere a ví co musí pro myslivost dělat a najít mezi vším rovnováhu.
4.5.2016 15:30 vložil Lubomír Černý
Opravdu každý rok stejné.Teď se všechny střelené lišky změní v"lišáky"a za chvíli se začnou množit fotografie s pobitými liščaty.Za sebe mohu říci,že RESPEKTUJI,pokud někdo noruje obeznaná liščata,sám na to nemám žaludek ale respektuji to,ale střelit v tuto dobu na lišku a riskovat tím,že to bude "ocucaná" fena a nevědět kde má liščata ,snad ani není neuváženost..Protože mám rád přírodu a vše co k ní patří,tak další osud nevynorovaných liščat mě prostě vadí,drobná,nedrobná.
4.5.2016 14:36 vložil lucie
Při počtech mláďat ve vrhu lišek, kdy jsem byl svědkem 11 zdravých lišcat.Jejich rozmnožovací dynamika je neuvěřitelná a přes to,že se loví i v období kdy se starají o mladé jejich stavy rapidně ne klesají ba naopak, stejnak nás vždy přechytráči a mladé vyvedou aniž bychom je našli o lišky strach nemám, o drobnou ano.
4.5.2016 14:14 vložil lucie
Milá Eriko to kuře bažanta či potomci zajíců nejsou zcela odkázáni na jejich rodiče jak jste uvedla, ale rozdíl je v tom,že nepožírají liščí populaci jak je tomu naopak!Můžem se tvářit, že v období kdy se starají lišky o mladé jaká si etika by měla být, ale pořád se musíme dívat na tuto zvěř myslivosti škodící přes prsty nicméně uznávám, že i tato zvěř má své místo.Liška je a bude pronásledována myslivci v kterémkoli období a nikdy se jí nepodaří zcela vyhubit což je dobře do našich podmínek kde se jí vede dobře nás vždy přechytráči a není to jen o lovu.
4.5.2016 13:37 vložil Erika Doležalová
Pane Zmeškale, jistěže má mláďata i jiná zvěř, rozdíl je však např. v tom, že liščata jsou na své matce existenčně závislá do té doby, než jsou schopna si sama obstarat potravu, zatímco bažantíci jakožto ptáci NEKRMIVÍ se již po vylíhnutí živí sami. Totéž lze říci i o zajíci, už třídenní! zajíček přijímá kromě mateřského mléka i rostlinnou potravu. Takže přijde-li o matku, nezahyne hlady (nehledě na skutečnost, že nachází-li se ve stejné lokalitě jiná zaječka, často kojí i cizí mláďata). Pokud už někdo "musí" v tuto dobu lovit lišky, lovte norováním fenu i štěňata. Na jednu stranu mnohé lovce chápu - prasata nemají, do srnců daleko, tak "aspoň" liška.. Ohánět se tím, jaký je liška šílený zabiják na základě nálezů v noře, to je hodně neobjektivní. Jistě, liška loví, ale taky toho hodně posbírá jako padliny (nedávno jsem viděla dvě lišky u krajnice a jednu na kolejišti - nejsou hloupé, vědí, kam si zajít pro večeři a určitě nečekali na stopa a vlak.. :-) Stačí, aby bylo "studené" jaro a srnčata budou padat jako mouchy. U divočáků to platí dvojnásob (ikdyž, možná si někdo myslí, že promoklá selata bachyně olíže a usuší :-))) Pane Kučera, já zase slyším dodnes zoufalé pískání srny a nářek srnčete, kterého v řepce našel divočák. A v revírování v loukách jsou sekáči mnohem lepší než lišky.
4.5.2016 12:55 vložil lucie
Všichni pořád brečí ,že jsou nízké stavy drobné a černou práci nás ostatních odsuzují při lovu zvěře myslivosti škodící!Kdo nic nedělá nic nepokazí,toho se asi kolegové drží chovat se tak všichni tak při dnešních ztrátách na silnicích a nesystematickém hospodaření zemědělců kdy na velkých plochách se pěstuje jedna plodina či ztráty při úpravě polí tak můžem chodit navštěvovat zajíce do zoo kde budou probíhat v oplocence 10x10m to by jsme to dopracovali.
4.5.2016 12:15 vložil Jaroslav Riemer
Nebudu se tady nějak rozepisovat, každý rok je diskuse na toto téma stejná. Paní Erika Doležalová to napsala za mě.
3.5.2016 13:49 vložil Vojtěch Sádlo
LOVU ZDAR. Včera se mi také povedl jeden lišáček. Jen se setmělo a fotka není z estetických důvodů vhodná k vložení.
3.5.2016 08:42 vložil Václav Bujáček
Lovu zdar.

Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.