ZMRZLINA ŠTARNOV  |   NAFTA ŠTARNOV  |   VEJCE ŠTARNOV  |   MAKRELA ŠTARNOV  |   MYSLIVOST a LOVECTVÍ
15 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Můj první
Můj první
vloženo: 19.11.2016 10:11
autor: Daniel Donaťák

úlovky (svět)

Estonsko
Estonsko
vloženo: 1.11.2017 07:32
autor: Václav Hlaváček

trofeje

Jelen ze včerejších úlovků
Jelen ze včerejších úlovků
vloženo: 3.11.2015 08:24
autor: Děda z lesa

zvěř v přírodě

Raději nerušit
Raději nerušit
vloženo: 13.4.2015 08:32
autor: Děda z lesa

zbraně

Nové zapažbení lankasterového trojáku,detail napasování, moje práce.
Nové zapažbení lankasterového trojáku,detail napasování, moje práce.
vloženo: 8.7.2020 18:39
autor: Stanislav Satoria

fotopast

Kongres
Kongres
vloženo: 12.1.2014 11:45
autor: Ladislav Michek

myslivecké umění

Svědí, svědí, to to svědí, aneb jaro je tu.
Svědí, svědí, to to svědí, aneb jaro je tu.
vloženo: 25.4.2019 11:52
autor: Petr Hruška
Statistika
  • 233482 fotek (18 dnes)
  • 7962 videí (0 dnes)
  • 332 odkazů (0 dnes)
  • 8904 inzerátů (8 dnes)
  • 284 diskuzí (0 dnes)
  • 749320 komentářů fotek (43 dnes)
  • 12934 komentářů videí (0 dnes)
  • 3294991 hlasování fotek (212 dnes)
  • 56457 hlasování videí (0 dnes)
  • 37671 registrovaných uživatelů
    3 dnes nových, 12 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

konec roku a končící lov holé zvěře

Jaký je váš názor na lov holé zvěře, především laní do konce ledna?
vložil: Pavel Svoboda
vloženo: 12.1.2021 08:47
zobrazeno: 5737x
hodnocení: 11 hlasů



Komentáře:

17.1.2021 14:53 vložil Michal Conkar
suchochleb, nenazývaj ma Cvokař, zachovaj si aspoň trocha slušnosti a tento výraz si ponechaj pre niekoho iného, ak potrebuješ, poviem ti aj pre koho. Príčinu premnoženia raticovej zveri tu neuvádzaš, pretože inú príčinu ako uvádzam ja, nepoznáš. Bezmyšlienkovite si tu spomenul kormorána. Ja ti k nemu pridám bobra. Ich premnoženie zapríčinili bezmyšlienkovitou ochranou takzvaní "ochrancovia prírody", aby mali svoj kšeftík. Ale znížením stavov boli poverení poľovníci. A vieš akým spôsobom sa to znižovanie realizuje? ODSTRELOM!!! Takže do 20.12 aj ty strieľaj toľko zveri, aby si dosiahol stavy únosné pre daný revír a potom sa kochaj prírodou. Jelenice už loviť nemusíš, ale ak si nestihol uloviť aj jelienčatá, máš ešte čas a nemusíš mať výčitky svedomia. Dúfam, že za tých 30 rokov praxe si sa naučil rozoznať jelienča od jelenice. Ale ak ty a aj všetci ostatní poľovníci budete udržovať stavy zveri v únosných stavoh - napríklad dodržaním NKS, tak predlžovanie lovu na január skutočne bude neopodstatnené a lov tejto zveri sa môže ukončiť aj v novembri. A večer môžeš nazrieť aj do pravidiel slušného správania sa.
17.1.2021 13:33 vložil jaroslav suchochleb
vážený pane Cvokař...snad jsem to česky napsal správně, jako myslivec s 30-letou praxí tvrdím, že přemnožení spárkaté zvěře není způsobeno myslivci, zrovna tak jako tvrdím, že nemají za vinu zmizení zvěře drobné. Co má společné kormorán se zvěří spárkatou...obojí je údajně přemnožené a je mi to naprosto jedno. Rozhodně si nemyslím, že posunutím lovu něco zachráním a proto tento lov nepraktikuji. Tvrdím, že vše je o podmínkách.
17.1.2021 08:44 vložil Michal Conkar
Pán suchochleb, tu sa píše o koze, Vy píšete o voze. Čo má labuť, kormorán a nutria spoločné s poľovníctvom? Ani tetrov a bažant nie je raticová zver. Množstvo raticovej zveri majú v plnej miere možnosť a POVINNOSŤ regulovať na primerané stavy v nimi obhospodarovaných revíroch práve poľovníci. Ale pri ich nedostatočnej činnosti, mnohokrát úmyselnej, stavy zveri neúnosne narastajú, viď diviaky, jelenia zver, zver sika. Toto neviete? Neviete nič o tzv. "posvätných baškách", ktoré sú nedotknuteľné? Aká je teda podľa Vás skutočná príčina premnoženia raticovej, (zdôrazňujem RATICOVEJ) zveri?
17.1.2021 05:53 vložil jaroslav suchochleb
strašně se mi líbí, že myslivci.....zbusobili přemnožení zvěře. osobně si myslím, že zvěř se přemnoží, pokud na to má podmínky. Co třeba labuť, kormorán...nutrie, že by myslivec? Divím se, že si myslivec nenechá přemnožit bažanty, které tak pracně odchovává. Co třeba tetřevy, já bych myslivce nechal myslivcem a hledal opravdovou příčinu. Holou lovím do 20.12. pak se kochám přírodou.
17.1.2021 05:51 vložil jaroslav suchochleb
strašně se mi líbí, že myslivci.....zbusobili přemnožení zvěře. osobně si myslím, že zvěř se přemnoží, pokud na to má podmínky. Co třeba labuť, kormorán...nutrie, že by myslivec? Divím se, že si myslivec nenechá přemnožit bažanty, které tak pracně odchovává. Co třeba tetřevy, já bych myslivce nechal myslivcem a hledal opravdovou příčinu. Holou lovím do 20.12. pak se kochám přírodou.
13.1.2021 18:46 vložil Michal Conkar
Pán Novotný, v poľovníctve a lesníctve som aktívny viac ako 50 rokov a Vy ste napísal, že tlaky na zver nie sú kvôli premnoženiu, ale kvôli tomu, aby sa z normálnych stavov stali stavy minimálne. Ak je v danej lokalite dočasne únosný iba minimálny stav zveri, tak tam nemôžete trvať na stave vysoko prekračujúcom normál, to dá zdravý sedliacky rozum. Pochopte už konečne, že poľovníctvo okrem snáď oblasti Sibíri, je činnosť podružná a musí sa realizovať takým spôsobom, aby nikomu nebola na značnú škodu. Tam kde sa zver vyskytuje, úplne samozrejme vznikajú aj škody, ale tieto môžu byť iba primerané do takej miery, že ich možno považovať za zanedbateľné. Ja osobne a ani moji kolegovia z fachu sme NIKDY neulovili plnú laň po 23.decembri a zver sme v revíri mali vždy v primeranom množstve. Zveri som fandil, fandím a fandiť budem do smrti a určite budem mať stále o čom písať. Vaše nezmyselné konšpirácie viac do úvahy neberiem a nebudem sa nimi zaoberať.
13.1.2021 17:42 vložil Laďa Novotný
Michal Conkar: Za prvé si přečtěte pořádně co jsem napsal a za druhé každá mince má dvě strany každá a za třetí kdyby všichni fandili jako vy nebylo by o čem psát :-)
13.1.2021 17:30 vložil Michal Conkar
Pán Novotný, každý, kto nespadol z inej planéty vie, že stavy raticovej zveri sú premnožené, v niektorých lokalitách až neúnosne. Ten tlak na zníženie nevznikol zo snahy urobiť z normálnych stavov zveri stavy minimálne, ale urobiť zo stavov silne premnožených stavy NORMÁLNE tak, aby sebecké záujmy niektorých poľovníkov neprevládali nad oprávnenými záujmami majiteľov pozemkov. Mne na rozdiel od Vás pán Novotný, ako dlhoročnému lesníkovi (od detstva)a zároveň majiteľovi lesa, láme srdce, keď sa musím pozerať na mnohokrát totálne zničenú dlhoročnú prácu a úsilie o úspešnú obnovu lesa zverou, ktorú poľovníci sebecky nechali rozmnožiť na mieru neúnosnú. A pritom poľovník som aj ja a zveri veľmi fandím.
13.1.2021 17:04 vložil Laďa Novotný
Mě by spíš zajímalo o jakém přemnožení to mluvíte, samozřejmě záleží to oblast od oblasti, ale spíš bych řekl, že ty tlaky nejsou k vůli přemnožení nýbrž udělat s normálních stavů stavy minimální což je rozdíl a má to samozřejmě své opodstatnění zejména lesnického charakteru a to vznikem obrovských kalamitních holin a následných škod zvěří na nich, na jednu stranu to chápu, nicméně jakožto myslivci mě to láme srdce, co se týče odlovu laní v lednu za mě prasárna.
13.1.2021 11:51 vložil Ron Gordon
Vzhledem k tomu, že jsem v diskusi narazil na nějaké nesrovnalosti- ulovená šmola a také už byla těžká, lovte šmoly a kolouchy- rád by zvěděl, z čeho diskutující vycházejí, proč by laňka - šmola, nemohla být koncem roku plná- těžká. Pohlavní dospělosti dosahuje jelení zvěř u obou pohlaví v druhém roce života. Tam kde je věková struktura v pořádku se jelen špičák- ve druhém roce života do rozmnožování nedostane, byť by toho byl schopen, ale nevidím důvod proč by se do rozmnožování nemohla dostat laňka ve druhém roce života, zejména při dnešních velmi dobrých úživných podmínkách. Za mě - lov laní i laněk do konce roku. Ono v současné době je lov jelení zvěře velmi problematický, protože vlivem rušení pohybem lidí v přírodě se s ní stává víceméně zvěř noční a ulovit i v souladu se zákonem je problematické a tak se využívají vyjimky na povolení lovu v noci. Lov jelení zvěře na naháňkách má také své úskalí, protože současní lovci loví to co přijde bez řádného obeznání a tak se stává, že nám pak revírem bloudí osiřelí kolouši a mnohdy i poraněná zvěř. Jinak musím dát za pravdu názoru -Kdybysme si zvěř nenamnožili do dnešních stavů nemusíme ji dnes v takovém množství lovit - a to platí nejen u jelení, dančí, siky, ale zejména u divočáku.
13.1.2021 10:23 vložil P
Laně už bych nelovil. Lovu Zdar!
12.1.2021 21:13 vložil Jiří Netík
Lovu zdar!
12.1.2021 20:19 vložil Jiří Šikl
Lovu zdar
12.1.2021 19:36 vložil Jiří Cikryt
Lovu Zdar!
12.1.2021 17:41 vložil Petr Kohn
Můj děda říkával, že kdo střelí laň v lednu tak je prase. Dnes nám zákon lov holé dovoluje střílet do konce ledna. Pak už záleží, jak tu už zaznělo, jak se kdo zachová. U nás na naháňce ulovená šmola a také už byla těžká. Po dosledu jsem dostřeloval a vyvrhoval a nebylo to nic příjemného. Je ale potřeba říct i B, když se říká A! Ve spoustě honiteb se loví přednostně zvěř trofejová, u vysoké se holá do říje nestřílí, až "potom" a honí se to různě po naháňkách apod. Mně připadá, že si pořád někdo na něco stěžuje, všechno je pořád špatně apod. Přitom stačí používat hlavu a hlavně myslet - od toho myslivec je. To že je něco v zákoně, nebo vyhlášce, takto snad automaticky neznamená, že to tak musíme dělat. Je potřeba se lovu holé věnovat, ne jenom vysoké. Ono totiž máme rok 2021 a myslivost už opravdu není lidová, je "bohužel" provázaná se zemědělstvím a lesnictvím a tam jde o velké peníze a tak se není čemu divit, že je tlak na snížení stavů. Myslím si, že pokud se se zvěří hospodaří, tak jak se má, tam problém nemůže být. A názory typu - "jen všechno vystřílejte, kde není zvěř není problém" jsou totálně mimo. To je něco podobného, jako když mi někdo řekne, že proč by sypal do krmelce srnčímu v listopadu, že neberou a mají toho všude dost... Vše není jen černé a bílé, je i něco mezi.
12.1.2021 17:31 vložil Petr Kohn
Můj děda říkával, že kdo střelí laň v lednu tak je prase. Dnes nám zákon lov holé dovoluje střílet do konce ledna. Pak už záleží, jak tu už zaznělo, jak se kdo zachová. U nás na naháňce ulovená šmola a také už byla těžká. Po dosledu jsem dostřeloval a vyvrhoval a nebylo to nic příjemného. Je ale potřeba říct i B, když se říká A! Ve spoustě honiteb se loví přednostně zvěř trofejová, u vysoké se holá do říje nestřílí, až "potom" a honí se to různě po naháňkách apod. Mně připadá, že si pořád někdo na něco stěžuje, všechno je pořád špatně apod. Přitom stačí používat hlavu a hlavně myslet - od toho myslivec je. To že je něco v zákoně, nebo vyhlášce, takto snad automaticky neznamená, že to tak musíme dělat. Je potřeba se lovu holé věnovat, ne jenom vysoké. Ono totiž máme rok 2021 a myslivost už opravdu není lidová, je "bohužel" provázaná se zemědělstvím a lesnictvím a tam jde o velké peníze a tak se není čemu divit, že je tlak na snížení stavů. Myslím si, že pokud se se zvěří hospodaří, tak jak se má, tam problém nemůže být. A názory typu - "jen všechno vystřílejte, kde není zvěř není problém" jsou totálně mimo. To je něco podobného, jako když mi někdo řekne, že proč by sypal do krmelce srnčímu v listopadu, že neberou a mají toho všude dost... Vše není jen černé a bílé, je i něco mezi.
12.1.2021 16:46 vložil Karel myslivec
Kdybysme si zvěř nenamnožili do dnešních stavů nemusíme ji dnes v takovém množství lovit. Vyvrhovat dneska laň je stejně nepříjemné stejně jako vyvrhování bachyňky třeba v září, když je plná pruhovaných selat. Nikdo vás nenutí lovit dneska plné laně, pokud to poznáte, lovte šmoly a kolouchy.
12.1.2021 11:49 vložil Michal Conkar
Pán Richter, máte pravdu, zver, po vzore výskytu sika v južných Čechách je potrebné nechať rozmnožiť sa čo možno najviac, pretože poľovníctvo je najdôležitejšia činnosť na poľnohospodárskych a lesných pozemkoch!!! Alebo?
12.1.2021 11:44 vložil Pavel Svoboda
Děkuji za názory. Hned se tu potkaly dva, které toto téma vystihují a jsou odrazem dnešní doby. Zákon lov umožňuje, ale vyvrhování zvěře v této době není opravdu příjemné. Spíše je otázkou co se dělalo pro lov holé zvěře do konce roku? Za moji osobu praktikuji lov do konce roku, ale debata na tohle téma je mnohdy velmi složitá.
12.1.2021 11:18 vložil Tonda Richter
Kdo má rád zvěř neloví, jelikož je to prasečina! Ale jen tak dál pánové, žádná zvěř žádné škody, dle plánu soudruhů MZE a spol. , zvěř zavřít do obor atd. Stačí se podívat do minulosti, jak člověk vytlačuje zvěř a k tomu tzv. myslivci, legální nástroj MZE , kteří místo, aby zvěř hájili, tak ji systematicky likvidují a to nedává vůbec smysl !!! Lovu zdar, jen tak dál !
12.1.2021 10:13 vložil Milan Jirmann
LOVU ZDAR!!! Můj názor je takový, že to zákon povoluje a záleží na každém, kdo má v ruce kulovnici, jestli zmáčkne nebo ne. Vyvrhování laně v tomto období není příjemné. Zase musím říci, že pokud chceme opravdu snižovat vysoké stavy, ne jenom jelení zvěře, tak se musí lovit samice (v tomto případě laně) a ne jenom jeleni nebo mladá zvěř. LOVU ZDAR!!!

Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.